ЦЕРУСТОП® (CERUSTOP®) СПРЕЈ-МАСЛО ЗА ОМЕКНУВАЊЕ УШНА МАСТ

10 мл

Церустоп спреј-масло за омекнување на ушна маст се употребува за отстранување на прекумерната или стврдната ушна маст (церумен) за да се спречи воспаление на надворешниот ушен канал.

За што се користи Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст?

  • за растворување и отстранување на прекумерната и стврдната ушна маст           
  • за спречување на воспаление на надворешниот ушен канал              
  • за чистење на ушната школка и надворешниот ушен канал.   

Се распрскува во надворешниот ушен канал. Маслото потоа продира во ушната маст, ја раствора и го олеснува нејзиното отстранување. Стврднатата ушна маст влијае на слухот и може да предизвика воспаление на надворешниот ушен канал. Поради тоа е потребно нејзино редовно отстранување.

Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст-може да се применува во текот на бременост и доење.

Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст погоден е за примена кај возрасни и деца постари од 3 години. 

Како се употребува Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст?

За отстранување на прекумерната и стврдната ушна маст се распрскува 2-3 пати (за деца 1-2 пати) млак Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст во надворешниот ушен канал.

Се затвора увото со парче памук за да се спречи истекување на Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст. Памукот се става надворешно нежно на отворот и никогаш не се внесува во ушниот канал. По 10 минути увото се плакне со топла вода по можност со помош на рачен туш. Во случај на појако стврдната ушна маст се препорачува повторување на постапката. 

За да се отстрани ушната маст, нечистотиите и изумрена кожа од ушната школка се распрскува на памук неколку пати млак Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст и се пребришува увото неколку пати. Потоа се брише со сув памук. 

По плакнењето со вода се препорачува примена на Нормисон капки за уши со цел да се забрза сушењето и да се обнови природната киселост на кожата во надворешниот ушен канал.

Кога не би требало да се применува Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст? 

  • при преосетливост (алергија) на некоја од состојките на Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст
  • доколку се ушните канали воспалени или доколку ушното тапанче е перфорирано (пробиено, дупнато).

Предупредувања за безбедно користење 

Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст не е лек. Во случај на болка во увото или исклучително стврднат чеп на ушна маст треба да побарате совет од лекар! 

Во ниеден случај не внесувајте никакви предмети (на пр. cтапчиња за уши со памук) во ушниот канал! 

Шишето секогаш чувајте го добро затворено и вон дофат на деца! 

Каприлик/Каприк триглицерид, течен парафин, изостеарил изостеарат, бадемово масло, ПЕГ-40, Сорбитан Перолеат, БХА/БХТ и Витамин Е. 

Церустоп спреј-маслото за омекнување ушна маст е особено погодно за корисници на слушни помагала.                     

Може да се користи од страна на доктори пред испирање на увото.  

Може да се користи во бременост и во периодот на доење.

ПОВРЗАНИ НОВОСТИ

UHO NA UDARU LJETA

Tijekom ljeta uši nisu pošteđene tegoba, a njihovu nastanku osobito pogoduju visoke ljetne temperature i pojačana vlaga

Дознајте повеќе

NEUGODNO I BOLNO ISKUSTVO

Liječenje upale zvukovoda ne smije se prekinuti nakon početnog smirivanja simptoma, nego nastaviti do poboljšanja lokalnog nalaza

Дознајте повеќе

I ZVUKOVOD TREBA NJEGOVATI

Vjerojatno vam se barem jednom u životu dogodilo da ste nakon kupanja, tuširanja ili pranja kose osjetili kako vam je voda ušla u uho i odjednom slabije čujete

Дознајте повеќе